perjantai 21. lokakuuta 2016

Aikuisopetusta Bukonossa


Olen tällä viikolla kolmena iltapäivänä opettanut aikuisia naisia Bukonossa, joka sijaitsee Kampalan delta-alueella. Sinne on Caring Handsin keskuksesta noin tunnin matka matatuilla. Alue on rauhallista. Talot ovat punatiilisiä ja ne on rakennettu mukavan väljästi loivaan rinteeseen. 

Ryhmän naiset ovat koulutaustaltaan hyvin eritasoisia. Jotkut heistä eivät ole käyneet koskaan koulua, toiset ovat käyneet peruskoulua yläluokille asti.

Ensimmäisellä kerralla käsittelimme hygieniaa. Pidin myös matikan tunnin matikan ihan perusasioista, sydänpareista (esim. 3+7=10). Seuraavana päivänä harjoittelimme lisää matikkaa. Harjoittelimme laskemista kymmenluvuilla ja tuplia (esim. 3+3=6). Tänään treenasimme yhteenlaskua sataluvuilla. Osalle nämä laskut olivat aivan liian helppoja, mutta osa harjoitteli vasta numeroiden kirjoittamista. Kaikki oli heille uutta.



Toisen tunnin aiheena oli roskat ja ympäristön siisteys. Kerroin heille, miten ihanassa paratiisissa he minun mielestäni elävät. Pyysin heitä neljän hengen ryhmissä miettimään, miten he voisivat saada ympäristönsä kauniimmaksi pelkästään sillä, että roskia ei olisi joka paikassa. Pyysin, heitä miettimään, mitä he voisivat tehdä erilaisille materiaaleille. Pyynnöstäni he muodostivat neljän hengen ryhmiä, joissa he keräsivöt ideoita aiheeseen liittyen. Jonkin ajan kuluttua he tulivat ryhmä kerrallaan jakamaan toisille ajatuksiaan. Saimme tästä hyvän keskustelun aikaan. 

Näiden naisten silmistä näkee halun oppia uusia asioita. He haluaisivat toteuttaa itseään, tehdä työtä, laittaa omia pikkuyrityksiä pystyyn, laittaa lapsensa hyviin kouluihin. Valitettavasti heidän mahdollisuutensa siihen ovat lähes olemattomat.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti