lauantai 10. elokuuta 2019

Työ ompelimossa


Vicky
Ompelijamme ja minä olemme tehneet töitä jo muutaman viikon ajan. Ompelijani, joita on neljä, ovat todella ahkeria ja aikaansaavia.

Aloitamme työt aamulla klo 9 ja lopetamme klo 17. Irene, yksi ompelijoista tulee jo omasta tahdostaan aikaisemmin. Hän lakaisee roskat pois ja luuttuaa lattian. Puhdas lattia on meille todella tärkeä asia, sillä leikkuupöytää meillä ei ole. Kankaat leikataan lattialla.

Kaksi ompelijoistani, Gloria ja Harriet, on opiskellut Kalaya Learning Centerissä Kalangalassa Ssese -saarella. Nämä kaksi ovat sen vuoden opiskelijoiden parhaimmistoa ja sen kyllä huomaa. Heidän työnsä jälki on erinomasta. Yksi ompelijoista, Vicky, on käynyt paikallista ompelukoulua. Hänelle tulee aika usein virheitä ja hän tekee välillä hassusti asioita. Hän joutuu aika usein purkamaan ompeleitaan ja tekemään kohdan uudestaan. Neljäs ompelijoista, Irene, on Kalayalla opiskelleen Glorian sisko. Gloria on opettanut Ireneä kotona. Irene pärjää ihan
Gloria
kivasti, mutta joissakin perusasioissa on puutteita, samoin tarkkuudessa. Häntäkin joutuu ohjaamaan paljon. Hän kuitenkin yrittää todella paljon, mikä on upeaa.

Tälläinen on siis minun ompelijajoukkoni. He saavat paljon päivän aikaan aikaiseen, joten töitä valmistuu nopealla tahdilla.

Näin alussa olemme ommelleet kahdeksan mekkoa Mbararaan ystäväni Jollyn kylään. Mekot ovat löysiä ja kaikki suurissa koissa. Mbararan naiset ovat suurikokoisia johtuen varmastikin siitä, että suurin nesteen lähde on heidän juomansa rasvainen maito. Mekot olivat myös hyvää harjoitusta ennen vaativampia töitä.

Olemme ommelleet myös tilaustöitä Suomeen, kuten kietaisuhameita, löysiä housuja ja tunikoita. Niistä on tullut hienoja. Laatu saisi olla mielestäni vielä parempaa, mutta siihen voi mennä vielä vähän aikaa. Minun pitää vaan jaksaa
Vicky
olla tarkkana ja vaatia tarkkuutta ja huolellisuutta tiukasti.

Yksi suurimmista haasteista on melu. Ompelutilamme on Layibissa, Gulussa. Sillä kadulla, jolla ompelimomme on,
on useita pieniä yrityksiä. Ihan meidän lähellä on kolme musiikkiyritystä. He soittavat musiikkia kaiuttimista aivan täysillä huolimatta siitä, että samanlainen yritys on ihan lähellä kadun toisella puolella. Meidän ompelimoomme kuuluu kahden tai kolmen kappaleen sekoitusta, mikä on ihan hirveää äänisaastetta. Sitä on todella väsyttävää kuunnella tunnista ja päivästä toiseen. Olen harkinnut uuden, hiljaisemman paikan vuokraamista. Toivottavasti ompelijamme hyväksyvät ajatuksen ja löydämme sellaisen. Ihan hiljaista tilaa täältä Gulusta on vaikea löytää, mutta jos löytäisimme hiljaisemman, auttasi se ainakin minua todella paljon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti