tiistai 2. heinäkuuta 2019

Ugandaan pidemmäksi aikaa


Olen tehnyt Ugandaan 2,5-5 viikkoa kestäviä reissuja ja aina aika tuntui loppuvan kesken. Nyt minulle aukesi mahdollisuus lähteä reissuun, tai pikemminkin muuttaa Ugandaan seitsemäksi kuukaudeksi. Olen nimittäin ollut Helsingin kaupungilla töissä opettajana yli 20 vuotta ja saan siksi jäädä vuorotteluvapaalle. 

Vuorotteluvapaalle jääminen ja Afrikkaan muuttaminen ei ollut ihan helppoa. Piti itse etsiä työlleen sijainen ja tämän piti täyttää tietyt ehdot esim. ikään liittyen. Ensin löysin yhden, mutta hänen osallaan ihan kaikki annetut vaatimukset eivät täyttyneet, joten piti etsiä toinen. Ommeksi sellainen henkilö löytyi.

Kaikissa papereissa meni myös aikaa. Oli sovittava tapaamisia ja saatava allekirjoituksia työnantajalta ja sijaiselta. Oli otettava yhteyttä TE-toimistoon ja Opettajien Työttömyyskassaan ja toimitettava papereita sinne.

Kun lähtee pitkälle matkalle, varsinkinkin Afrikaan, on oltava voimassa kaiken kattava vakuutus. Se on kallis, mutta ehdottomasti hyödyllinen. Koskaan ei voi tietää, mitä matkalla sattuu.

Tein myös Ulkoministeröön matkustusselvityksen kaiken varalta sekä Maistraattiin muuttoilmoituksen.

Matkalaukkuja sain ottaa mukaan 2 x 23 kg. Yksi täyttyi toisten ihmisten antamista lahjoituksista sukulaisilleen, toinen omista tavaroistani. Onneksi Ugandasta saa kaikkea, mitä ihminen voi tarvita. Kaikkea ei tarvitse kotimaasta kantaaa. Aika vähällä pärjää.

Kaikkein ehkä vaikeinta oli jättää oma mukava ja turvallinen elämä, hyvä koti, koira ja sukulaiset sekä Suomen kesä. Yhtäkkiä kaikki oli niin rakasta! Mutta onneksi sinne saa taas palata jonkun kuukauden päästä.

Ugandassa minua odottavat ystävät ja projektit. Projekti Gulussa tyttöjen parissa jatkuu. Uutena siellä ajattelin koota tyttöjä ja nuoria naisia kokoon ja opettaa heille terveyskasvatusta. Tämän lisäksi alan tehdä vapaaehtoistyötä ADRA Ugandan kanssa. Pääsen käymään uusilla alueilla ja osallistumaan siellä tehtävään työhön. Hienoa on se, että saan nähdä, miten iso organisaatio toimii ja vaikuttaa kestävällä tavalla yhteisöjen parissa. Myös oma turvallisuuteni kasvaa, kun saan käyttööni ADRA:n asun sekä henkilökortin.

Tästä tulee jännittävä puolivuotinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti