lauantai 5. marraskuuta 2016

Työ kylien ihmisten parissa


Ugandassa ihmisten tuloerot vaihtelevat äärimmäisyydestä toiseen. Täällä on hyvin rikkaita ihmisiä, jotka asuvat hienoissa tilavissa taloissaan korkeiden aitojen suojaamina. Näillä ihmisillä on varaa pitää useita hienoja maastoautoja ja useita palvelijoita ja nauttia erilaisista muista mukavuuksista.

Aivan siinä vieressä voi asua ihmisiä mitä puutteellisimmissa olosuhteissa slummeissa ilman infrastruktuuria, sisään tulevaa vettä ja sähköä. Seinät ja katot voivat olla pellistä, lattia pelkästään maalattia. Myrskyn tullessa nämä hökkelit voivat lillua vedessä ja hajota kasaan.

Caring Hands tekee työtä näiden kaikista heikoimmassa asemassa olevien ihmisten parissa. Se löytää asiakkaansa tehdessään yhteistyötä paikallisten sosiaalityöntekijöiden kanssa.

Caring Handsin työ on monenlaista. Se tekee koulu- ja kotikäyntejä niiden ihmisten luona, joiden olosuhteet ovat äärimmäisen haastavat. Se järjestää kerhotoimintaa tuen piirissä oleville lapsille ja nuorille viikonloppuisin. Myös kierrätyshelmien valmistaminen ja niiden myynti on osa Caring Handsin toimintaa ja sen rahoittamista.

Caring Hands antaa peruskoulutusta lukemisessa, kirjoittamisessa, matematiikassa ja esim. terveystiedossa. Se järjestää naisille opetusta, miten säästetään naisten omaan kyläpankkiin ja auttaa naisia luomaan sellaista pienimuotoista yrittämistä, joka on kylän naisille saavutettavissa.

Perusperiaate vähävaraisten ihmisten auttamisessa on se, että toiminta voimauttaa, eli auttaa ihmisiä tulemaan toimeen omin avuin. Sellainen toiminta on kestävää kehitystä ja sillä on hyvät adellytykset jatkua senkin jälkeen, kun tuki jää pois.

Barbra vauvansa kanssa



Minä olen tällä viikolla ollut mukana kotikäynneillä pienissä kylissä. Namatabassa Kampalan laitamilla tapasin aivan ihanan Barbran vauvansa kanssa. Barbra on neljän lapsen äiti ja leski. Hänen miehensä kuoli liikenneonnettomuudessa tänä vuonna. Barbra elää hyvin vaatimattomissa olosuhteissa. 

Barbra myy vesipulloja liikenteen keskellä, kuten niin moni muukin täällä. Toiminta on laitonta, ja jos jää kiinni, voi helposti menettää koko omaisuuden. Myyntituloillaan Barbra maksaa kolmen kouluikäisen lapsensa koulumaksut. Ruokaa Barbra saa jonkin verran omasta maastaan.

Vaikka Barbran olosuhteet ovat todella haastavat, on Barbralla hyvä asenne elämää kohtaan. Hän on ihanan iloinen ja valoisa. Hänellä on pilke silmäkulmassa ja hän tuntuu uskovan tulevaisuuteen. 

Barbran naapurissa asuu hyvin heikkorakenteisessa hökkelissä perhe, jossa asuu äiti neljän lapsensa kanssa. Olimme ilmoittaneet tulostamme, mutta äiti ei siltikään ollut kotona. Naisen lapset olivat kuitenkin kotona.

Koti oli likainen ja haisi pahalta. Perheen kymmenen vuotias tyttö keitti kattilassa jotain, ehkä poshoa. Hän kuulemma muutenkin tekee heillä ruokaa äidin ollessa kaupungissa myymässä vesipulloja. 

Lapset kotitalonsa edessä. Perheen 10-vuotias tyttö pitää huolta nuoremmista sisaruksista äidin ollessa töissä.

Isoimmat lapset olivat käyneet aikaisemmin koulua, mutta koulu oli pitänyt lopettaa kesken, koska äiti ei ollut pystynyt maksamaan koulumaksuja.

Lasten isä on lähtenyt, eikä hän anna perheelle ruokarahaa. Hänellä on uusi perhe, eikä hän käy enää Namatabassa näiden neljän lapsen ja heidän äitinsä luona.

Caring Handsin työntekijät tuntevat äidin ja tietävät, että perheen äidillä on rankkaa ja se vaikuttaa hänen mielenterveyteensä. Lasten tilanne suretti minua kovasti. Minua lohdutti kuitenkin tieto, että perhe on Caring Handsin tuen piirissä. Caring Handsin työntekijät miettivät, mikä olisi paras tapa tukea äitiä ja hänen lapsiaan. Voi olla, että mukaan otetaan kaupungin sosiaalityöntekijät ja heidän keinonsa.

Perheen 10-vuotias tyttö olisi saatava kouluun mahdollisimman pian. Jos hän ei sinne pääse, on hyvin todennäköistä, että hän tulee raskaaksi viiden seuraavan vuoden sisällä. Ugandassa teiniraskaudet ovat hyvin hyvin yleisiä. Uganda on siinä asiassa maailman kärkisijoilla.


Jacqueline -opettaja, Rachel -sosiaalityöntekijä, Barbra vauvansa kanssa sekä minä Namatabassa














Vaikka monen ihmisen tilanne on täällä todella huono, näkee täällä todella vähän masennusta tai toivottomuutta. Useimmat ihmiset ovat iloisia ja toiveikkaita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti