sunnuntai 20. marraskuuta 2016


Namataban kylä lähellä Kampalaa. Caring Hands tekee työtä tämän kylän naisten kanssa.













Kyläpankkitoiminta


Yksi Caring Handsin toimintamuodoista on ns. Village Saving Programs, eli suomeksi kyläpankkitoiminta. Caring Handsillä on useita kyläpankkeja eri puolilla Kampalaa tälläkin hetkellä. Kaiken kaikkiaan kyläpankkeja on ollut yli 40.

Perusidea on se, että kylän naisille opetetaan säästämistä ja säästöjen käyttämistä tuottoisaan toimintaan. Kylän naisista kootaan tiimi. Naiset säästävät viikottain sen verran kuin pystyvät ja laittavat säästöt yhteiseen kassaan. Yhdessä he päättävät, mihin säästetyt rahat käytetään. Säästöillä voidaan esim. päättää ostaa siemeniä ja alkaa viljellä jotain tiettyjä vihanneksia myyntiin, tai säästöillä voidaan ostaa porstaita, lehmä, kanoja jne. 

Caring Handsin opettajien työtä on opettaa kylän naisille säästämiseen ja pienyritykseen tarvittavia taitoja, kuten luku- ja kirjoitustaitoja sekä matematiikkaa. Minä itse kuljin opettajien matkassa ja opetin näillä naisille esim. matematiikan perustaitoja.

Masozin ryhmän kanssa suunnittelimme kyläpankkitoimintaa, jossa kylän naiset ostaisivat siemeniä ja kasvattaisivat vihanneksia ja juureksia myyntiin. Ajatuksena oli tarjota vihanneksia ja juureksia lähialueen ravintoloille ja saada luotua sopimus tuottajan ja ostajan välille. Lähdin itse siinä vaiheessa pois, kun asiaa vasta ideoitiin. Haluaisin kuulla lähitulevaisuudessa, miten hanke edistyy.

Kyläpankkitoiminta on kestävää toimintaa. Se opettaa naisia toimimaan yhdessä yhteisen hankkeen eteen. Se opettaa, miten kaiken perustana on yhdessä hankittu varallisuus, sitä, miten varallisuutta investoidaan, ja miten se saadaan tuottamaan. Kun taito on opittu, pärjäävät kyläläiset ilman ulkopuolisen apua. On opetettava ihmiset kalastamaan, kuten ugandalainen ystäväni sanoi.

Masozin kylän naiset viljelevät yhdessä tomaatteja myyntiin





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti