lauantai 23. helmikuuta 2019

Tutustuminen ompeluverstaaseen Kitgumissa



Paikallinen vaikuttaja, Oryem Kissinger, halusi meidän vierailevan kahdessa kohteessa Kitgumissa. Toinen oli yhden miehen pitämä ompeluverstas ja toinen kylä, jossa tulisi olemaan naisilla kokous sinä iltapäivänä.

Poikkesimme ensin siinä ompeluverstaassa. Sitä pitää mies, joka on erityisen huolissaan paikallisten naisten tilanteesta. Kitgumissa on 60-70% tytöistä ja nuorista naisista erityisen heikossa asemassa vailla koulutusta, työtä ja tulevaisuudennäkymiä. Monet päätyvät suhteisiin ja tulevat siinä hylätyksi jääden yksinhuoltajiksi. Tämä mies antaa mahdollisuuden näille nuorille naisille tulla opettelemaan pukuompelua ja sillä tavalla päästä kiinni toimeentuloon.

Tyttöjä on paljon ja he ompelevat kolmessa vuorossa. Ensimmäiset lähtevät puolen päivän aikaan, jolloin seuraavat aloittavat. Nämä lopettavat iltapäivällä kolmen aikoihin, jonka jälkeen tulee vielä yksi ryhmä.

Tytöt opettelevat aluksi perusasioita ja kaavapiirustusta, jonka jälkeen he valmistavat tilauksesta vaatteita asiakkaille. Suurimmat tilaukset tulevat kouluista, jonne ommellaan oppilaille univormut.

Suurimmat haasteet ovat miehen mukaan se, että on pulaa tilasta, ompelukoneita on liian vähän ja harjoittelukankaita vaikeasti saatavilla.

Minun oli tuossa paikassa jotenkin todella vaikea vain olla ja kuunnella. Olisi ollut helpompi luvata jotain apua, mutta sitä en noin vaan pysty tekemään. Me Suomessa asumme yltäkylläisyyden keskellä. Tälläistä köyhyyttä on vaikea kohdata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti