maanantai 6. marraskuuta 2017

Miksi tyttöjen kouluttaminen on niin tärkeää?


Ugandan matkani päätarkoitus oli mennä pitämään ammattikoulun tytöille silkkipainokurssi. Ajatukseni oli opettaa tytöille menetelmä, joka toisi heille lisää mahdollisuuksia pärjätä yksityisyrittäjinä. Ompelukoulun tytöt tulevat varmasti tulevaisuudessa ompelemaan asiakkaille vaatteita ja myyntiin kasseja. Jotkut heistä voivat innostua painamaan omia designejaan kasseihin, essuihin, huiveihin, liinoihin tai vaikkapa seinävaatteisiin. Mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon.

Miksi tyttöjen koulutus Afrikassa on niin tärkeää? Monissa afrikkalaisissa perheissä on monta lasta. Se kuuluu kulttuuriin. Vanhemmat haluavat laittaa kaikki lapsensa hyviin kouluihin. Valtiollisissa kouluissa voi luokat olla todella suuret ja opettajilla esteitä tulla töihin. Useimmat vanhemmat haluavatkin laittaa lapsensa yksityisiin kouluihin. Ne kuitenkin maksavat palkkatasoon nähden paljon. Kun lapsia on paljon, on vanhempien vaikeaa maksaa kaikkien lapsiensa koulunkäyntiä. Helposti käy niin, että kun rahat loppuvat, joko yksi tai useampi lapsi joutuu jäämään koulusta pois. 

Tapasin Ugandassa lapsia ja nuoria, jotka olivat joutuneet keskeyttämään koulunsa 5. luokan jälkeen. Osa heistä oli päässyt myöhemmin jollekin kurssille saamaan lisäkoulutusta.

Kun tyttö joutuu jäämään pois koulusta, on hän vaarassa tulla liian aikaisin kanssakäymisiin poikien kanssa seksuaalisesti. Lapsi- ja teiniraskaudet ovat Ugandassa käsittääkseni kovin yleisiä. Jos tyttö saa hyvin nuorena vauvan, on hän taloudellisesti hyvin hauraassa asemassa. Hän ei pysty jatkamaan omaa kouluaan, ei saa kunnolla töitä eikä kunnon tuloja, eikä siksi pysty huolehtimaan kunnolla lapsestaan. Köyhyyden kierre on valmis.

Jos sen sijaan tyttö saadaan pidettyä koulun penkillä mahdollisimman pitkään, välttyy hän paremmin varhaisilta raskauksista. Koulutuksen myötä hän saa ammattiosaamista, minkä avulla hän pystyy varmemmin turvaamaan oman työnsaantinsa. Omalla työllään hän pystyy elättämään itsensä sekä lapsensa siinäkin tapauksessa, jos hän jää yksinhuoltajaksi. Jos hänellä on kekseliäisyyttä ja luovuutta, auttaa se häntä kovassa kilpailussa markkinoilla. 

Tutustuin safarilla amerikkalaiseen Aleciaan, joka toimii African Girls Can - nimisessä järjestössä. Minulle oli ilo huomata, että on useita toimijoita, jotka tekevät työtä Afrikan tyttöjen hyväksi.

Suomessa Kirkon Ulkomaanavun Naisten Pankki tekee upeaa ja tärkeää työtä kehitysmaiden naisten kouluttamisen hyväksi. Naisten Pankki on toiminut minulle yhtenä inspiraation sekä vertaistuen lähteenä. On tärkeää hakeutua samanhenkisten ihmisten pariin. Siitä saa taas uutta potkua omiin projekteihin.

Itse olen toiminnallani tukenut Caring Hands -nimistä järjestöä, joka on kaikkina reiluna kymmenenä vuotena tehnyt työtä nimenomaan tyttöjen ja naisten asioiden eteen. Viimeisen kuluneen vuoden ajan Caring Hands on pitänyt viisi kuukautta kestäviä yrittäjyyskursseja 15-30 - vuotiaille nuorille aikuisille, sekä miehille että naisille. Kirjoitan siitä toiminnasta, sekä omista kokemuksistani siinä, lähiaikoina lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti