keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Kalaya Learning Center



Kalayan oppimiskeskus, Ssese -saari


Minä lähdin Ugandaan opettamaan Kalayan koulussa ompelukoulun oppilaille taitoja, joita he voivat hyödyntää omassa tulevassa työssään ompelijoina.

Olin varustautunut projektiini hyvin. Matkalaukkuni oli täynnä projektissani tarvitsemiani tarvikkeita, kuten esim. silkkipainokehikko, maaleja, tuputtimia sekä muita kuvataidetarvikkeita. Lopun tilan veivät vähän käytetyt vaatteet, joita olin tuonut Suomesta opiskelijatytöille sekä omat henkilökohtaiset tavarani, joita ei paljon ollut.

Ssese-saarelle pääsee Entebbestä lähtevällä lautalla. Matka kestää n. 2-2,5 h ja maksaa VIP-luokassa 14 000 shillinkiä, mikä on n. 4 e. Saarelle on itse asiassa todella helppo päästä, sillä ulkomailta tulevat lennot lentävät varmaan kaikki Entebbeen. Satamaan ei sieltä ole kovinkaan pitkä matka. Matkan jälkeen päätyy uskomattoman ihanalle trooppiselle saarelle, josta kaupallisuus on vielä kovin kaukana.

Vierailuni saarella oli jo minun toiseni. Tasan vuosi sitten vietin siellä yhden viikon. Kalayan koulu sijaitsee maaseutumaisessa ympäristössä, josta näkee kauaksi Viktoria-järvelle ja sen saarille. Paikka on aivan ihana.

Koulun isot oppilaat olivat minua vastassa. Heitä on tänä vuonna 30. Puolet opiskelee ompelua, toinen puoli hiusmuotoilua. Opiskelijat, kaikki tyttöjä, ovat noin 20 -vuotiaita.

Koulussa on myös kaksi päiväkotiluokkaa, ns. Baby class sekä Top class. Middle class -oppilaat ovat Top class -luokan oppilaiden joukossa. Lapset ovat 3-6 -vuotiaita.

Koulu on yksityinen. Sen rehtorina toimii amerikkalainen Jacqui Forde. Pienet oppilaat ovat saaren perheiden lapsia. Ompelu - ja kampaamoluokan tytöt tulevat eri puolelta Ugandaa, lähes kaikki eri heimoista. Nämä tytöt on rehtori löytänyt yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa. Heillä on ollut omassa kylässään mahdotonta käydä kouluaan jostain syystä loppuun. Syyt ovat voineet olla taloudellisia tai muita, esim. silpomisen uhka. Rehtori Forde on löytänyt näille tytöille sponsorin mm. Yhdysvalloista sekä Suomesta.

Tälläisessä ympäristössä viettäisin yhden viikon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti