maanantai 18. kesäkuuta 2018

Saving Group


Ugandassa toimii nykyään useita ryhmiä, joita kutsutaan nimellä saving group. Minulla oli mahdollisuus olla yhdessä sellaisessa mukana täällä Masakassa.

Suomeksi ryhmää voisi kutsua säästämisryhmäksi. Ryhmässä opetellaan säästämään. Ajatus säästämisestä on afrikkalaisille vieras. Monilla on hyvin pienet tulot ja ne menee helposti päivittäisiin menoihin, eikä niistä jää mitään säästöön. Sekin ylimääräinen, mitä jää, menee helposti impulsiivisiin ostoksiin. Niinpä ryhmässä tutustutaan ajatukseen säästävästä elämäntavasta. Sen jälkeen ryhmän jäsenet alkavat pienistä tuloistaan säästää yhteiseen kassaan. 

Alussa säästäminen yhteiseen kassaan aiheuttaa jäsenissä paljon kysymyksiä ja pelon tunnetta. Vie aikansa, että jäsenet oppivat luottamaan siihen, että kukaan ei vie heidän rahojaan. Kun se luottamus on saatu, tulee ryhmästä hyvin tarpeellinen ryhmän jäsenille ja yhteyttä vahvistava.

Ryhmän jäsenet saavat eri tehtäviä. Yksi seuraa läsnäoloja, toinen pitää kirjanpitoa säästöistä, toinen annetuista lainoista, jotka myös laskevat säästöjen ja lainojen erotuksen. Ryhmän johtaja on taas vastuussa rahojen viemisestä pankkiin. 

Säästöryhmillä on oikeasti merkitystä näiden ihmisten elämässä. Ryhmän jäsenet voivat tarvitessaan lainata melko mittaviakin summia ryhmän kassasta esim. oman pienen yrityksen perustamiseen.

Masakassa toimiva saving group kokoontuu kerran viikossa Jane -opettajan päiväkodin läheisyydessä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti