tiistai 19. kesäkuuta 2018

Gloria Kindergarten, Masaka


Eilen ja tänään olen opettanut ystäväni päiväkodissa. Päiväkoti on ihan pieni. Siellä on kaksi luokkaa, Top Class ja Baby Class. Yhteensä lapsia on 25.

Tein syksyllä 2016 viikon ajan yhteistyötä Jane-opettajan kanssa Kalaya -nimisessä koulussa Ssese -saarella. Siitä saakka olemme olleet yhteydessä ja nyt pääsin käymään hänen päiväkodissaan.

Jane toivoi minun käyttävän suomalaisia menetelmiä tuomaan vähän vaihtelua omaan opetukseensa. Siksi ajattelinkin käyttää toiminnallisia ja lapsia aktivoivia menetelmiä ja tuoda tunneille luovuutta. 

Pidin kumpanakin päivänä tunnin matematiikkaa 5-6 -vuotiaille ja niillä tunneilla harjoittelimme lukujen 3-hajoittamista. Käytin taputuksia ja tömistelyä, numerokortteja sekä puukyniä havainnollistamiseen. Helmet tms. olisivat olleet hyvät, mutta niitä en tähän hätään saanut. Lauloimme myös ihanaa Five Little Bears Jumping on the Bed -laulua sekä suomeksi Yksi pieni elefantti -laulua. Oudolla kielellä laulaminen oli lapsista hauskaa.

Kumpanakin päivänä pidin kuvista. Maanantaina rakensimme kepeistä, heinistä ja lehdistä pienet majat pikkuisille mielikuvitusasukkaille. Askartelimme myös pienet nuket banaaninlehdistä. Se oli minulle uusi materiaali ja itse asiassa erittäin toimiva. Ja mikä parasta, kaikki nämä materiaalit löytyivät koulun takapihalta, eikä tarvinnut lähteä kauppaan ostamaan jotain ja käyttää siihen rahaa.



Tänään kuviksentunnilla teimme savitöitä. Savea käyttämämme massa ei kuitenkaan ollut, vaan maa-ainesta, josta valmistetaan myös tiiliä ja laattoja. Sitä saimme takapihalla ahertavilta miehiltä, jotka samaan aikaan, kuin me, työskentelivät laattojensa kanssa. Massa oli muovailtavaa, mutta siinä ei ollut samaa sitkaa kuin savessa. Aikomukseni oli teetättää lapsilla jokin eläin, mutta tehtävä oli vaikea. Useimmat saivat lopulta open avustuksella jonkinlaisen kupin aikaiseen.



Kumpanakin päivänä jäi aikaa piirtää. Lapset pitivät todella paljon puukynistä, jotka omat oppilaani olivat lahjoittaneet päiväkotiin. 

Huomenna menemme retkelle jonnekin. Kiva nähdä, minne se suuntautuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti