torstai 28. kesäkuuta 2018

Gulun rankka historia


Meidän ompelupisteessä on ollut lähes koko ajan herra Bosco tai ystäväni Ibra paikalla. Tänään heillä kummallakin oli menoja ja me tytöt jäimme keskenämme hommiin. 

En muista, mitä oikein kysyin, mutta siskokset alkoivat avoimesti kertoa Gulun alueella vuosina 1996 - 2013 käydystä sodasta, jota käytiin hallituksen joukkoja vastaan. Sodan johdossa oli ollut Joseph Kony, Onemkam Dulu, Otim Lagoin ja Bomin Abo. Suurimmat taistelut käytiin Gulussa, Zuerossa, Awachissa, Awichissa ja Aweressa.

Tytöt kertoivat, että kaikki miehet ja pojat pakotettiin tarttumaan asteisiin. Jos siitä kieltäytyi, tuli tapetuksi, poltetusta tai jotenkin muuten pahoinpidellyksi.

Tyttöjen isä oli kuollut pommiin. Äitiä ja hänen ympärillään olleita oli ammuttu. Kaikki muut tästä porukasta olivat kuolleet, paitsi tyttöjen äiti ja muutamat lapset. Äiti oli saanut useita luoteja ja hänen kätensä oli palanut. Hän oli kuitenkin selvinnyt kaikesta tästä. Hänen kädessään olevat pahat palovamma-arvet ja liikuntarajoitteisuus muistuttavat kuitenkin joka päivä julmista tapahtumista.

Yli 12 -vuotiaita tyttöjä raiskattiin. Myös lapsia ammuttiin. Lapset yrittivät paeta. Toista siskoksista oli ammuttu kolmeen kohtaan jalkaa. Kuitenkin hän pääsi pakenemaan pienen lapsen kanssa. Lopulta hän pääsi pakolaisleirille turvaan. Siellä World Visionin väki antoi hänelle ja pikkulapselle ruokaa. Hän oli niissä oloissa kaksi kuukautta. Lopulta hän pääsi takaisin kotiin elossa olevan äidin luo.

Toinen siskoksista oli myös saanut osumia, mutta ei niin pahoja, kuin siskonsa.

Tyttöjen kokemukset vetivät minut hiljaiseksi. Kurkussani tuntui ikävä möykky ja silmistäni valui kyyneleitä. Olimme kaikki ihan hiljaa. Koottuani itseni halasin tyttöjä ja ilmaisin olevani todella pahoillani siitä, mitä hirveyksiä he olivat kokeneet.

Kysyin vanhemmalta siskolta, miten ihmeessä hän on henkisesti selvinnyt järkyttävistä tapahtumista. Hän vastasi: ”Jumalan avulla!” Tytön silmät loistivat iloisesti. Upea asenne tällä tytöllä. Minulla ja monella muulla olisi paljon opittavaa hänen asenteestaan suhtautumisessa menneisyyden vaikeisiin kokemuksiin.

Kana tuli käymään kylässä meidän ompelupisteessämme





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti