tiistai 13. joulukuuta 2016

Opettajalla joulukiireitä


Tämä joulukuu on todella kiireistä aikaa opettajille. Eilen korjasin koko illan matikan kokeita. Tänään jäin tuntien jälkeen kirjoittamaan todistuksia, jotka jäivät pahasti kesken.

Meidän koulun todistukset ovat toistaiseksi vielä todella monimutkaiset. On kaikenlaisia asioita, joita arvioida. Monesti ne ovat vielä sellaisia, että niihin on todella vaikea vastata. Yksi hyvä esimerkki on liikunnan arvioinnin kohdalla lause: Huolehdin liikuntavarusteistani ja puhtaudesta. Ensinnäkin meidän luokan liikuntatunti on torstain kaksi viimeistä tuntia, jolloin lapset lähtevät suoraan tuntien jälkeen koteihin, enkä vaadi heitä käymään silloin suihkussa. Arvioi siinä sitten puhtautta. Ehkä opea pitäisi arvioida, pitääkö hän kiinni yleisistä hyvistä tavoista, siitä, että liikuntatunnin jälkeen käydään suihkussa. Sen valvominen naisopettajana ei ole ihan helppoa. En voi mennä poikien pukkariin valvomaan sitä. Sitä paitsi aikaisemmin lasten ollessa pieniä, koko touhu oli yhtä riehumista suihkuissa. Ei kiitos. Peseytykööt kotona.

Sitten ne tyttöjen liikuntavarusteet. Mistä sen tietää, ovatko ne legginsit liikuntatrikoot vai normitrikoot? Muutenkin koko pukeutuminen on mennyt erikoiseksi. Muslimitytöillä on mekkoja ja huiveja, eivätkä he niitä riisu pois. Kaikenlaisia hankalia asioita me opet olemme kirjoittaneet arvioitavaksi.

Tämä oli vain yksi esimerkki. Vastaavanlaisia hankalia kohtia on todistuslomakkeessamme useita. Siinä sitten minun kohdallani käy niin, että jään miettimään, miten asia kyseisen lapsen kohdalla oli silloin ja silloin tai silloin.... Pähkäilen ja pähkäilen ja aika kuluu ja kuluu ja kuluu ja kuluu.

Jotain melko pysyvää hyötyä oli matkallani Afrikkaan. Stressin se katkaisi loistavan hyvin. Vaikka minulla on ihan hirveästi työtä ennen ensi viikon torstaita, osaan ottaa asiat tavallista rennommin. Kaikki valmistuu aikanaan.

Periaatteessa minun piti pitää muutama iso koe ennen joululomaa, mutta nyt kävi niin, että en ehdi. Kokeet on pakko siirtää tammikuulle. Haittaako se? Eipä oikeastaan. Elämä jatkuu silloinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti